luni, 15 iunie 2009

Azi e ziua hotaratoare !!!

Cateva imagini filmate de la mitingul de astazi, si comunicatul organizatorilor:





[15.06.2009]
Guvernul Romaniei, initiatorul legii pasapoartelor biometrice, a mintit toti parlamentarii in procesul de elaborare a OU 207/2008.

Cu o rapiditate inexplicabila, fara a primi avizul celor 3 comisii, astazi Camera Deputatilor a pus pe ordinea de zi de maine discutarea OU 207/2008 in sesiunea plenara. Cu toate ca a existat un miting de protest organizat de asociatia nostra, parlamentarii au continuat seria abuzurilor in promulgarea OU 2007/2008.

Intr-un raport al Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal se precizeaza ca: "In final, Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal atrage atentia asupra riscurilor implicate de efectuarea prelucrarilor de date, mai ales a celor cu caracter special, asa cum sunt datele biometrice, in lipsa unui cadru legal complet armonizat, riscuri de natura a aduce atingere respectarii drepturilor cetatenilor si in mod deosebit dreptului la viata intima familiala si privata".

Aratam cu aceasta ocazie ca in Raportul din 14.04.2009 al Autoritatii Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) catre Presedintele Senatului, Mircea Geoana, sunt consemnate rezultatele controalelor efectuate de autoritate la Directia Generala a Pasapoartelor si Centrul National Unic de Personalizare a Pasapoartelor Electronice, fiind constatate mai multe nereguli si incalcari ale legilor, in final fiind aplicata si o amenda in valoare de 10000 lei.

Acest raport atasat dovedeste clar ca INITIATORUL LEGII, GUVERNUL ROMANIEI, a indus pe parlamentari in eroare si a oferit informatii neconcludente cu privire la respectarea standardelor romanesti si europene privind datele cu caracter personal ce trebuiesc respectate.

Dintre problemele grave identificate de ANSPDCP:

* lipsa notificarii legale, explicite, la Autoritate, a prelucrarii datelor biometrice prelevate de la cetateni. In timpul discutiilor din comisii reprezentanții DGP și MAI au declarat in fața deputatilor ca se respectă legea 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal!
* preluarea datelor biometrice de la cetateni fără să fi fost adoptate in prealabil conditiile in care se acestea se realizeaza, adica normele metodologice ale legii.
* prelevarea, in jud Ilfov, a amprentelor de la toate cele 10 degete şi nu doar a 2, câte una de la fiecare mână, așa cum au declarat reprezentanţii MAI in fața deputatilor din comisii.
* stocarea in baza de date a tuturor amprentelor retinute pana acum - reprezentantii guvernului au spus ca amprentele se şterg dupa predarea paşaportului la destinatar.
* nu exista loguri de acces la aplicația cu date personale si personalul nu este instruit cu privire la procedurile legale de preluare a datelor - reprezentantii MAI si DGP au declarat ca accesul la date este strict monitorizat si inregistrat, cu respectarea securitatii datelor conform cu legea 677/2001,
* lipsa din formularele de colectare a datelor a acceptului pentru prelucrarea datelor personale,
* formulare vaga a conceptului de „date biometrice” (imaginea faciala, amprentele si orice alte date).

Concluzia finala a raportului ANSPDCP este urmatoarea : "In final, Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal atrage atentia asupra riscurilor implicate de efectuarea prelucrarilor de date, mai ales a celor cu caracter special, asa cum sunt datele biometrice, in lipsa unui cadru legal complet armonizat, riscuri de natura a aduce atingere respectarii drepturilor cetatenilor si in mod deosebit dreptului la viata intima familiala si privata".

Va sugeram sa vedeti documentul BOMBA anexat in josul paginii care nu ajuns la nici-un deputat. Va rugam sa contactati deputatii prin e-mail sau personal si sa il prezentati ! Adresati-va lor in mod respectuoas, semnati-va si eventual prezentati-le aceste argumente legale si de bun simt!

In semn de protes Asociaţia Angel prin preşedinte Lucan Eugen, vă aduce la cunoştiinţă că în ziua de în zilele de 16, 17 şi 18 iunie 2009 intre orele 9.00 – 13.00 va organiza mitinguri de protest in fata parcului IZVOR vis a vis de intrarile in Camera Deputatilor.

Documente atasate (accesibile pe site-ul Angel.org.ro):

* raport "bomba": Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal catre Domnul Geoana, presedintele Senatului
* memoriu catre Camera Deputatilor depus de ONG-uri din Societatea Civila
* Aviz CESE, TEN 293 cu privire la tehnologia RFID

www.angel.org.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu