miercuri, 18 martie 2009

Presa: Telegraful de Constanta

Miercuri, 18 Martie 2009

Ordonanţa privind introducerea paşapoartelor electronice, aprobată tacit de Senat

Codruţ BURDUJAN (codrut.burdujan@telegrafonline.ro)


Ordonanţa privind introducerea paşapoartelor electronice, aprobată tacit de Senat
Senatorii nu au reuşit să aprobe sau să respingă ordonanţa de urgenţă OUG 207/2008, care prevedea introducerea paşapoartelor electronice, neexistînd numărul necesar de voturi pentru adoptare, respectiv 69 de voturi favorabile, legea fiind organică. În această situaţie, ordonanţa va ajunge pe masa Camerei Deputaţilor. Iniţial, senatorii au respins raportul de aprobare a ordonanţei de urgenţă, cu 67 de voturi favorabile, opt abţineri şi 18 împotrivă. După o pauză de consultări de cîteva minute, preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Toni Greblă, a cerut în numele grupului parlamentar al PSD, reluarea votului privind raportul comisiei. Nici la reluarea votului final, senatorii nu au reuşit să decidă dacă aprobă sau resping această lege organică. „Procedura aprobării tacite” reprezintă situaţia în care, neexitînd suficiente voturi nici pentru respingere, nici pentru admitere, discuţiile se mută în Camera Deputaţilor care, fiind for decizional, va trebui să ia o hotărîre.

În timp ce în sală, parlamentarii încercau să aducă argumente pro şi contra introducerii paşapoartelor biometrice, în faţa Parlamentului, peste două sute de oameni protestau împotriva luării acestei decizii. Asta pentru că, spun manifestanţii, noile documente conţin cifra 666, considerată un semn al răului. Cu icoane şi cruci în mîini, oamenii au încercat să-i convingă pe senatori să nu adopte ordononaţa prin care vechile paşapoarte să fie înlocuite cu cele biometrice. Demersul lor nu a avut succes.

Unul dintre liderii mişcărilor de protest împotriva adoptării paşapoartelor biometrice, avocatul Mihai Rapcea, a declarat: „Senatul nu a luat în considerare cererea Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Publice de a lua cuvîntul şi a interacţiona cu factorii de decizie atît în cadrul Comisiilor cît şi de la tribună pentru ca cetăţenii să le poată spune care este punctul de vedere al societăţii civile. Solicitarea noatră urmărea două aspecte: fie să se respingă complet OUG 207/2008, să cadă la vot, fie, în cazul în care se va adopta, să se realizeze cu următorul amendament: ca regula de bază să rămînă în continuare paşaportul de tip normal, ca cel de pînă acum, iar excepţia să o constituie paşaportul biometric, care să se elibereze numai la cerere. Deci să se respecte fundamentele democratice iar oamenii să aibă acces la o alternativă, nu să li se impună o anumită decizie care să sfideze orice libertate civică!”

Comentarii in legatura cu acest articol
  1. se lucreaza contra intereselor noastre la viteza maxima
    de la maldini (08:14:23 18 Martie 2009)

    se lucreaza contra intereselor noastre la viteza maxima, prostia e ca romanul tot pe aceiasi calai ii alege , sunt profund deceptionat ...

  2. sa ne rugam
    de la je (10:21:01 18 Martie 2009)

    la Dumnezeu ca aceasta lege sa nu treaca, si chiar de va trece sa iesim in strada si sa le dam cu ea in cap. O noua revolutie, altfel nu se poate, caci ne incalca demnitatea sociala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu