duminică, 23 septembrie 2012

Pași mărunți către Guvernarea Mondială Electronică: Ce contine dosarul electronic de sanatate si cand se face proiectul de 29 de mil. euro


Dosarul va contine istoricul informatiilor medicale relevante, adica diagnosticele, procedurile medicale si interventiile chirurgicale la care a fost supus pacientul, informatii despre problemele de sanatate relevante ale membrilor de familie ai pacientului, informatii privind cultura si religia pacientului si nu numai.
Peste 131 de milioane de lei costa realizarea proiectului dosarului electronic de sanatate. In acest an, pacientii vor avea reteta electronica si cardul electronic de sanatate (mai multe despre cardul electronic de sanatate AICI), pentru ca abia in 2013 sa fie operational si dosarul electronic de sanatate, ele vor putea fi folosite prin intermediul sistemului informatic unic integrat (SIUI), anunta Lucian Duta la sfarsitul mandatului de presedinte al Casei Nationale.
Avem reteta electronica si, declarativ, pana la sfarsitul anului 2012 vom avea si card de sanatate (potrivit HG publicate in M. Of, despre care am scris AICI).
Dosarul electronic de sanatate va stoca toate informatiile din istoricul medical al fiecaruia dintre noi, incepand cu vacciunurile, continuand cu analizele facute de-a lungul vietii, cu bolile cronice cu care traim, interventiile pe care le-am avut, tratamentele administrate, alergiile, intolerantele. Datele pe care medicul de familie le-a stocat pana acum intr-un set de fise, mai stufos pe masura ce imbatranim, vor fi transferate in dosarul electronic de sanatate. Insa acestea nu sunt singurele informatii stocate in dosarul de sanatate.
Punctual, dosarul electronic de sanatate va contine: datele de identificare ale pacientului, datele demografice care vor fi inregistrate si actualizate in dosar intr-un mod relevant din punct de vedere clinic. Mai departe, dosarul electronic va mai contine istoricul medical relevant al pacientului, adica informatii precum: date istorice care au legatura cu diagnosticele precedente, interventii chirurgicale si alte proceduri efectuate pacientului, precum si probleme de sanatate relevante ale membrilor de familie ai pacientului.
Dosarul electronic de sanatate va mai contine informatii privind consimtamintele date de pacient in timpul vietii (pentru donarea de organe, de exemplu), indicatii legale date de pacient in timpul vietii, precum si informatiile privind cultura si religia pacientului.
Acestea sunt datele prevazute in Caietul de Sarcini al licitatiei pentru “sistemul informatic integrat dosarul electronic de sanatate”, de altfel, cea mai importanta licitatie din proiectul dosarului electronic, despre care vom scrie in continuare.
Oficialii Casei Nationale ne-au explicat ca lista finala a informatiilor pe care le va contine dosarul electronic de sanatate va fi stabilita in urma consultarii organizatiilor profesionale de profil.
“Datele medicale pe care le va contine dosarul electronic sunt structurate, intr-o forma primara, in Caietul de Sarcini pentru achizitia sistemului, urmand ca datele efective care vor fi inregistrate sa fie identificate in perioada de analiza, in aceasta activitate fiind necesara consultarea si implicarea organizatiilor profesionale din domeniul medical”, au spus pentru ECONOMICA.NET oficialii CNAS.
Dosarul electronic de sanatate va gestiona inregistrarile medicale referitoare la asigurat, va mai gestiona istoricului pacientului cu relevanta medicala si nu in ultimul rand, dosarul electronic va furniza informatii relevante despre indicatiile, preferintele si consimtamintele date de pacient in timpul vietii, potrivit Caietului de Sarcini.
Proiectul dosarului electronic de sanatate costa peste 131 de milioane de lei
Pentru limpiditate, precizam de la inceput ca pentru realizarea proiectului dosarului electronic de sanatate, Casa Nationala a organizat licitatii pentru trei contracte.
I Punctual, cel mai important contract si cel mai controversat din acest proiect depaseste 130 de milioane de lei si vizeaza achizitionarea si implementarea sistemului informatic care sustine dosarul electronic. Contractul nu a fost inca atribuit.
II Un alt contract din proiectul dosarului electronic de sanatate vizeaza achizitionarea serviciilor de informare si publicitate pentru implementarea proiectului. Acest contract este estimat la 744.840, fara TVA si nu a fost inca atribuit.
III O alta licitatie din proiect vizeaza un contract pentru servicii de audit pentru implementarea sistemului dosarului electronic, contract de 730.000 de lei, fara TVA, care a fost atribuit de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
Povestea acestor contracte, in continuare.
I. Cel mai important contract in economia acestui proiect indraznet nu a fost inca atribuit
Oficialii Casei Nationale ne-au spus ca licitatia pentru sistemul informatic care sustine proiectul se afla in etapa de evaluare a ofertelor. Se intampla pe 13 iulie.
“Licitatia privind sistemul informatic integrat dosarul electronic de sanatate este in etapa de evaluare oferte”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii CNAS, pe 13 iulie.
Doua luni mai tarziu, pe 18 septembrie, oficialii Casei Nationale ne-au comunicat acelasi raspuns.
“Va comunicam ca licitatia privind serviciile pentru implementarea sistemului informatic integrat „Sistemului national dosarul electronic de sanatate” se afla in etapa de evaluare a ofertelor”, au spus oficialii CNAS, pentru ECONOMICA.NET, pe 18 septembrie.
De ce nu a fost atribuit pana acum, de vreme ce licitatia a fost demarata in august 2011? Pe scurt, iata epopeea licitatiilor pentru proiectul dosarului electronic de sanatate.
Istoria licitatiilor pentru atribuirea contractului de peste 130 de milioane de lei e lunga si complicata.
CNAS, in calitate de autoritate contractanta, a demarat licitatia pentru atribuirea contractului care vizeaza implementarea sistemului informatic care sustine dosarul electronic in august 2011. Vorbim de un acord-cadru, cu o durata de 24 de luni de la data atribuirii contractului, care sare de 130,90 de milioane de lei, fara TVA, din bani europeni (prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice).
Ofertantul cu cea mai avantajoasa din punct de vedere economic – functie de criteriile enuntate in Caietul de Sarcini – urma sa castige contractul, porivit anuntului de participare publicat in SEAP, pe care il puteti consulta AICI.
Prima procedura de achizitie a fost anulata insa de Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), fara sa fie specificat in contestatie numele firmei care a contestat procedura la CNSC. Licitatia a fost reluata in noiembrie 2011. CNAS, in calitate de autoritate contractanta, a demarat in noiembrie 2011 o noua licitatie pentru implementarea sistemului informatic al dosarului electronic de sanatate. De aceasta data insa, contractul urma sa fie atribuit ofertantului cu cel mai mic pret. Detalii despre aceasta licitatie, AICI.
Si aceasta procedura a fost contestata la CNSC. Ca urmare, Casa Nationala a fost nevoita sa modifice documentatia de atribuire, dar procedura a continuat.
Pe 22 decembrie 2011, CNSC a admis in parte contestatiile a patru firme: SAP Romania, Mobius Solutions, Dacar Consult Express, si in tot contestatiile firmei Key Finance Corporation si a obligat CNAS (in calitate de autoritate contractanta) sa continue procedura de atribuire, in maximum 5 zile de la decizia CNSC, prin modificarea documentatiei de atribuire, cu decalarea termenul-limita pentru depunerea ofertelor, respectiv cu asigurarea unui termen de intocmire a ofertei de minimum 44 de zile, incepand de la data publicarii in SEAP a modificarilor.
Tot atunci, CNSC a respins cererea firmei Dacar Consult Express de suspendare a procedurii de atribuire. Decizia Consiliului si contestatiile celor 4 firme pot fi consultate AICI.
Potrivit celor mai recente informatii comunicate de Casa Nationala, licitatia pentru contractul de peste 130 de milioane de lei merge inainte si se afla pe 18 septembrie in stadiul analizei ofertelor primite.
II. Contractul pentru servicii de informare si publicitate in proiectul dosarului electronic de sanatate
In iunie 2011, CNAS a demarat licitatia pentru achizitia serviciilor de publicitate in acest proiect. Asa cum ii spune si numele, contractul vizeaza informarea si constientizarea populatiei si a medicilor cu privire la sistemul dosarului electronic de sanatate.
Vorbim de un acord-cadru, derulat pe o perioada de 24 de luni de la data atribuirii contractului, care este estimat in Caietul de Sarcini la 744.840 de lei, fara TVA (estimat si nu in cifra absoluta pentru ca nu a fost inca atribuit). Contractul va fi atribuit de CNAS prin licitatie deschisa ofertantului cu cel mai mic pret.
Alte informatii despre conditiile atribuirii contractului, in Caietul de Sarcini si in anuntul de participare care poate fi consultat AICI.
Contractul este finantat din fonduri europene, prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice.
III. CNAS a atribuit totusi un contract in proiectul dosarului electronic. Este vorba de un contract de servicii de audit intermediar si final pentru implementarea sistemului national dosarul electronic de sanatate, care a fost atribuit firmei Prosys Audit din Capitala.
Vorbim de un contract de 730.000 de lei, fara TVA. si in acest caz, proiectul e finantat din bani europeni. Contractul a fost atribuit firmei Prosys Audit in luna noiembrie 2011 si se deruleaza pe 12 luni, de la data atribuirii lui.
Contractul castigat de Prosys Audit vizeaza verificarea livrarilor de produse software si a licentelor de utilizare aferente, instalate si implementate, in conformitate cu cerintele proiectului, precum si verificarea cheltuielilor efectuate, in conformitate cu contractul de finantare nerambursabila. Amanunte despre aceasta licitatie, AICI.
Un detaliu
Desi dosarul electronic de sanatate are o pagina dedicata pe site-ul CNAS, momentan Casa nu a publicat inca nimic despre proiect pe pagina sa oficiala.
Sursa: Economica - via BadPolitics.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu