Statul (francez) pregătește 40 milioane de permise electronice
”O revoluție silențioasă”. Formula folosită de ministrul de Interne, Brice Hortefeux, pentru a denumi viitorul permis de conducere tricolor spune multe despre speranțele pe care și le pune administrația în noua generație de documente. Aflata deja în fruntea elaborării pașapoartelor biometrice, care necesită în medie numai 7 zile pentru eliberare, Franța se pregătește să difuzeze 40 milioane de permise de conducere electronice. Ele se vor prezenta sub forma unor carduri cu cip asemănătoare cu cardurile bancare, cu fotografia titularului inscripționată pe ele dar înregistrată și în cip, precum și cu semnătura electronică. Eventual, vor putea fi prezente și amprentele digitale și alte perfecționări ale căror secrete au putut fi dezvăluite de ziarul Le Figaro.
O directivă europeană din 21 decembrie 2006 obligă Franța, ca pe toate țările din Uniune de altfel, să se pregătească să editeze primele permise electronice începând cu luna ianuarie 2013, conform unui caiet de sarcini draconic. Direcția pentru modernizarea teritorială, încredințată prefectului Jean Benoît Albertini, trebuie să asigure respectarea scrupuloasă a termenelor. Costul estimat al dezvoltării : 40 milioane euro. Costul funcționării sistemului de editare a titlurilor : 20 milioane în plus, pe an.
Funcționarii Agenției naționale a titlurilor securizate (ANTS) din Charleville-Mezieres (Ardennes), vor avea sarcina de a urmări realizarea și mai ales garantarea autenticității fiecărui nou permis. Căci în spate se ascunde un fișier securizat în care protectorii identității conservă cu grijă elementele care atestă faptul că cel care își va prezenta actele este într-adevăr cine pretinde că este. ”Vechiul permis roz era atât de ușor de falsificat iar fotografia capsată pe el era adesea de pe vremea lui Matusalem”, deplânge prefectul Raphaël Bartolt, șeful ANTS. Plus că documentul ajungea ferfeniță, ca un pergament uzat. În mod curios, 500 000 de permise roz erau declarate pierdute sau furate în Franța, în fiecare an. Motive întemeiate pentru alimentarea suspiciunilor la adresa unui sistem de fraudă generalizată. (acelasi refren cantat ca de pe un disc stricat. S-a demonsrat ca securitatea electronica este cea mai putin sigura!)
Nostalgicii tripticului de hârtie să nu se neliniștească totuși : Franța are timp până în 2033 să-și epuizeze stocul. Noile permise europene din policarbonat ar trebui să fie distribuite într-un ritm de 2 milioane pe an. Ele vor permite accesul la nenumărate funcții (care ??), îndeplinind cele trei obiective fixate de Bruxelles : ameliorarea luptei împotriva fraudării documentelor, facilitarea liberei circulații a persoanelor și progresul securității rutiere. (cum bine zicea un comentator de pe situl Figaro, permisele traditionale n-au impiedicat niciodata libera circulatie a persoanelor in spatiul UE. In schimb e foarte posibil ca acest drept sa fie limitat/ingradit/conditionat de aceste permise, cam asa se citeste printre randuri. Altfel, siguranta la volan nu poate fi garantata de un act, sa fim seriosi!).
Titularul noului permis va putea consulta instantaneu de la domiciliu cu ajutorul unui cititor de card de marimea unui mouse, numărul de puncte, istoricul punctelor câștigate sau pierdute, și probabil motivele retragerii permisului. Pentru aceasta, nu va trebui decăt să acceseze pe internet de la domiciliu, o anumită secțiune a sitului Ministerului de Interne creată în acest scop. ”Când știi cum stai cu punctele, ești mai vigilent la volan”, se felicită Patrick Levaye, directorul priectului ”titluri securizate”, Place Beauveau. (hahaha ! situat în Piața Vițeluș Frumos).
Poliția va fi și ea avantajată, deoarece sistemul fiabil de informație despre titular îi va fi accesibil la nivel european. ”S-a terminat cu turismul permiselor de conducere, când șoferii neîndemânatici cărora li se retrăgea permisul într-o țară, și-l recăpătau într-o alta, pentru a scăpa de rigorile legii !” previne un comisar de poliție parizian. De-acum înainte, poliția, echipată cu cititoare de cipuri în mașinile de patrulă, va avea acces la istoric în timp real. Iar PV-urile vor putea fi transmise mai ușor în Europa. E de presupus că țările din UE se vor înțeleg între ele pentru a executa urmăriri dincolo de granițele lor. Ceea ce pentru numeroase State aceasta ia deocamdată ceva mai mult timp.
Cu multumiri din suflet Dacianei care a facut efortul sa traduca materialul!
preluare de pe Eufrosin Blog
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu