Comisia juridica a Camerei a avizat, miercuri, favorabil proiectul legii privind retinerea datelor de trafic de telefonie si internet prin care pastrarea acestor date este obligatorie timp de un an de catre retele.
"Prin acest proiect se urmareste reglementarea la nivel national a obligatiei furnizorilor de retele si servicii publice de comunicatii electornice destinate publicului de a retine anumite date pentru punerea la dispozitia organelor competente pentru utilizarea lor in activitatile de prevenire, cercetare si descoperire si urmarire a infractiunilor grave", a precizat Cionca.
Potrivit proiectului, cunoscut ca "legea Big Brother", furnizorii de telefonie fixa, mobila si de internet sunt obligati sa stocheze datele de trafic ale tuturor clientilor, dar nu si continutul convorbirilor, pentru un an de zile, care sa fie trimise la cererea autoritatilor din domeniul sigurantei nationale.
"Furnizorii de telefonie fixa, mobila si internet sunt obligati sa stocheze timp de un an toate datele legate de convorbirile telefonice si schimbul de e-mail-uri, cu exceptia continutului corespondentei electronice sau al convorbirii telefonice. In cazul retelelor de telefonie fixa si mobila trebuie sa se retina numarul celui care formeaza, numarul destinatarului, numarul celui spre care a fost redirectionat apelul, precum si numele acestora. In cazul serviciilor de internet, se vor retine utilizatorul, serviciul de telefonie folosit, numarul de telefon al apelantului si al destinatarului, numele si adresa abonatilor, identitatea echipamentului folosit", se arata in textul adoptat.
Furnizorii de telefonie si internet au obligatia ca timp de 48 de ore de la cererea organelor de urmarire sa transmita datele solicitate, iar daca acest lucru nu este posibil in 48 de ore, datele trebuie transmise in cel mult cinci zile. In cazul in care datele nu pot fi transmise, furnizorul trebuie sa comunice in maximum cinci zile care este motivul acestui refuz.
Datele stocate vor fi distruse la finalul perioadei de pastrare, cu exceptia celor care au fost accesate si retinute. Cionca Arghir a precizat ca aceasta lege nu se aplica in cazul interceptarii continutului convorbirilor, aceasta situatie intrand sub incidenta prevederilor Codului de Procedura Penala.
Proiectul de lege privind retinerea datelor de trafic de catre operatorii de telefonie mobila a fost depus la Parlament la inceputul lunii noiembrie 2011 de catre ministrul Comunicatiilor de la acea vreme, Valerian Vreme, si deputatul PDL Adrian Badulescu, fost ofiter SRI.
Proiectul care obliga operatorii de telefonie mobila sa stocheze timp de sase luni toate apelurile si mailurile a fost adoptat pentru prima data de Parlament in 2008, dar a fost declarat neconstitutional de catre judecatorii Curtii Constitutionale in 2009, deoarece "afecteaza exercitiul drepturilor sau al libertatilor fundamentale - drept la viata intima, privata si de familie, dreptul la secretul corespondentei si libertatea de exprimare".
Proiectul actual reia in mare parte prevederile din 2008, dar Valerian Vreme sustinea ca a incercat sa elimine prevederile neconstitutionale. El spunea ca, daca nu se adopta aceasta lege, Romania va fi penalizata de catre Uniunea Europeana, fiind deja declansata procedura de infringement.
Sursa: Mediafax
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu