miercuri, 25 noiembrie 2009

Economia Libertatii

Doamne, ajută.

În urma unei vizite pe care ne-a făcut-o în primăvară, Ovidiu Hurduzeu, cunoscut deja pentru mai multe cărţi şi articole care aduc o critică vremurilor în care trăim (oferind şi soluţii de ieşire din crizele care de o vreme nu mai încetează), cu binecuvîntarea Părintelui Iustin şi cu ajutorul lui Dumnezeu a început şi a şi dus la capăt un nou volum, dedicat unui model economic alternativ celor două mai cunoscute astăzi, capitalismul consumist şi comunismul centralizat. Cartea se numeşte "ECONOMIA LIBERTĂŢII", iar modelul economic se numeşte distributism şi el a fost teoretizat şi experimentat între cele două războaie şi în România, de ţărănistul Ion Mihalache.
Acest model este astăzi în aplicare în mai multe părţi ale lumii, şi a eradicat sărăcia din mai multe regiuni din Spania şi din Italia, regiuni astăzi foarte prospere.
Esenţa distributismului este încercarea de a nu sta, economic vorbind, împotriva poruncilor Evangheliei, ba chiar de a le împlini, dacă se poate, prin ostenelile noastre de zi cu zi.
Cineva a spus cîndva că "somnul raţiunii naşte monştri", însă mai apropiată de firea omenească ar fi nevoia unei conştiinţe publice, pe care ar fi trebuit să o lucreze Biserica. Dar pentru că s-a împuţit sarea pămîntului (v. ce spune Mîntuitorul la Matthei 5:13), a rămas pe umerii bieţilor mireni să mai ţină trează această conştiinţă publică.
Pentru că s-a vorbit la începutul lui 1990 de modele economice, după care toate aceste discuţii au fost ocultate de clasa politică, putem încerca să ridicăm din nou problema aceasta, mai ales în condiţiile în care România nu prea mai este a românilor.
Pentru înţelegerea conceptului de distributism şi pentru discuţii sincere cu Ovidiu Hurduzeu şi cu John Chrysostom Medaille, un teoretician american al conceptului, vă invit să citiţi materialul ataşat şi să susţineţi cu prezenţa conferinţele şi lansările de carte.

Cîteva fragmente din carte se găsesc aici:
http://www.zf.ro/ziarul-de-duminica/cartea-de-economie-a-treia-forta-economia-libertatii-4988800/
http://www.zf.ro/ziarul-de-duminica/economie-a-treia-forta-economia-libertatii-ii-5021233/
http://www.zf.ro/ziarul-de-duminica/economie-a-treia-forta-economia-libertatii-iii-vin-nou-in-sticle-vechi-5059414/
http://www.zf.ro/ziarul-de-duminica/economie-a-treia-forta-economia-libertatii-v-luminita-de-la-capatul-tunelului-5095467/

Conferinţe şi lansări de carte vor fi la:
Bucureşti, Universitatea Creştină "Dimitrie Cantemir", Marţi, 24 Noiembrie, ora 18
Bucureşti, Teatrul Naţional, Tîrgul de carte Gaudeamus, Joi, 26 Noiembrie, ora 16
Bucureşti, Sala Rapsodia, Joi, 26 Noiembrie, ora 20:45
Iaşi, Universitatea Al.I.Cuza, Sîmbătă, 28 Noiembrie, ora 17

Update:

Astazi, Miercuri, 25 Noiembrie, ora 13:30, cei doi autori, Ovidiu
Hurduzeu şi John Chrysostom Medaille vor fi prezenţi la ASE, pentru o
scurtă prezentare a cărţii şi o discuţie liberă cu profesorii şi
studenţii economişti.
Locaţia este: Amfiteatrul III, clădirea din strada Căderea Bastiliei,
Academia de Studii Economice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu