miercuri, 6 mai 2009

COMUNICAT

Coalitia Impotriva Statului Politienesc (avand ca membrii fondatori Civic Media, AVMR, APADAR si Adevar si Dreptate), va aduce la cunostinta rezultatul dezbaterilor din cadrul celor 3 Comisii reunite ale Camerei Deputaţilor (Drepturile Omului, Apărare şi Politică Externă), cu privire la şedinţa de astăzi 6.05.2009, pe tema Ordonanţei de Guvern nr. 507/2008 privind paşapoartele biometrice.

Cele trei comisii mai sus amintite s-au reunit astăzi în şedinţă comună după ce, la şedinţa de săptămâna trecută, nu reuşiseră să adune numărul de membri necesari obţinerii cvorumului legal adoptării unor hotărâri.

La apelul nominal al membrilor comisiilor, doar o singură comisie a întrunit cvorumul (Comisia pentru Drepturile Omului şi Minorităţi), membrii celorlalte comisii lipsind nemotivat, în marea lor majoritate.

Preşedintele Comisiei pentru Apărare, deputatul Costică Canacheu, a decis suspendarea lucrărilor, urmând să se adreseze Preşedintei Camerei Deputaţilor, d-na Roberta Anastase, pentru ca aceasta să aprobe în numele Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, dezbaterea şi avizarea Ordonanţei paşapoartelor biometrice în regim de urgenţă, de către fiecare comisie în parte, urmând ca una dintre comisii (cea pentru Drepturile Omului) sa aibă vot consultativ, iar celelalte două (Apărare şi Politică Externă) vot decizional.

Prin această manevră, ne-prevăzută în regulamentul Camerei Deputaţilor, care ţine de o presupusă „cutumă” (lege nescrisă) a acesteia, deputaţii Comisiilor pentru Apărare şi Politică Externă încearcă să treacă peste poziţia de respingere a Ordonanţei – deschis exprimată de către preşedintele Comisiei pentru Drepturile Omului – Deputatul Nicolae Păun, căutând să excludă această comisie din postura de comisie cu vot decizional în aceea de comisie cu vot consultativ.

Coaliţia solicită Preşedintei Camerei Deputaţilor, d-nei Roberta Anastase, să nu dea curs cererii exprimate de către deputatul Canacheu, ci să menţină, prin poziţia sa de garant al respectării regulamentului Camerei – legalitatea modului în care trebuie dezbătută şi votată ordonanţa privind paşapoartele biometrice.

Amintim faptul că această Ordonanţă de Guvern a suscitat puternice proteste din partea societăţii civile, în condiţiile în care ampreentarea cetăţenilor (inerentă eliberării noului tip de paşaport biometric) a fost şi va rămâne o procedură din categoria măsurilor penale, aplicată doar persoanelor certate cu legea.

Totodata merita notificat faptul ca la nivel european sunt din ce in ce mai numeroase vocile avizate care resping biometria si cipul RFID-ul inclus in noul sistem de colectare a datelor cetatenilor atragand atentia asupra riscului aparitiei unui nou tip de totalitarism prin instituirea controlului total asupra cetatenilor de catre organe de securitate ale statului care NU sunt mai presus de orice banuiala, mai ales in Romania, unde actualele structuri de securitate sunt infestate de mentalitati si persoane ce tin de vechiul regim comunist si fesenist.

Recent inclusiv Comisarul european responsabil cu edificarea Societatii Informationale - Viviane Reding - a tras un semnal de alarma asupra noilor masuri in timp ce o imnportanta tara europeana - Elvetia - deja a trecut la organizarea unui Referendum care se va desfasura in data de 27 mai tocmai datorita ingrijorarii publice legitime fata de sistemele utilizate pentru urmarirea si controlul populatiei.

Dezbaterea, in ce ne priveste, suscită interes şi din perspectiva cheltuielilor aferente aplicării Ordonanţei paşapoartelor biometrice, în condiţiile în care proiectul Ordonanţei – trimis de către Guvern Parlamentului - nu este însoţit de fişa costurilor proiectului (estimată la cca. un miliard de euro anual !!!), ceea ce, în actualele condiţii de criză economică (protestele din justiţie, învăţământ, sănătate, criza bugetarilor), constituie o cheltuială nejustificată.

Civic Media – Victor Roncea
AVMR – Ene Viorel
APADAR – Rapcea Mihai
Adevar si Dreptate – Ion Varlam

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu